lørdag 25. september 2010

Sookie Stackhouse

Det startet med Dead until dark og siden måtte jeg lese alle de andre bøkene. Nå ti i serien med en bok i tillegg som har korte fortellinger fra handlingen i de tidligere historiene.

Jeg ble hekta på bøkene etter at en 15-årig gutt spurte etter dem på biblioteket. (Vi kjøpte dem selvsagt inn, det gjør vi med det meste  som lånerne ønsker seg.) Mange av dere kjenner nok til TV-serien fra HBO, True Blood som starter med den røffe stemmen til Jace Everett og Bad Things. Her er det på plass med en advarsel: Bøkene inneholder mye mindre sex enn i TV-serien! Og har lavere sixpac-faktor! Serien er steinbra, men likevel er det mye du går glipp av der. Charlaine Harris' persongalleri er mye større, spenningen varer lengre og vampyrer, hamskiftere og varulver kom liksom opp i godstolen til meg mens jeg leste.

Sookie er serveringsdame i en liten Sørstatsby. Hun har evne til å høre tankene til folk og derfor skygger folk unna. Den dagen Bill kommer inn i restauranten, forandrer livet seg for Sookie. Hun hører ingenting av det Bill tenker og Bill på sin side kan ikke "sjarmere" Sookie til å gjøre som han vil. Bill og de andre vampyrene vil bli vanlige samfunnsborgere og har gitt avkall på å drepe mennesker, fordi de ikke lenger trenger menneskeblod for å overleve. Det er nemlig blitt framstilt kunstig blod som selges på flaske og må varmes i microbølgeovnen før det drikkes. Det ekte er likevel best og vampyrelskere får kick av å bli bitt og sugd. De siviliserte vampyrene tømmer dem ikke helt. 

Det er ikke bare vampyrer som er blodtørste i historien. Vampyrblod gir en hallusinatorisk og helbredende effekt på mennesker og "vampyrtømmere" tjener store penger. Sookie redder Bill fra å dø i begynnelsen av boka og slik starter en spennende kjærlighetshistorie. Sookie og bestemora hennes sloss mot fordommer, trangsyn og fiendtlige holdninger mot vampyrer og vampyrelskere. Når en ung jente blir drept, blir småbyen splittet: Er det vampyrene eller vampyrhaterne som dreper i Bon Temps? Sookie bruker evnene sine til å finne det ut og er i stor fare selv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar