tirsdag 17. august 2010

De fantastiske fire store

Tegneserieroman -
Fantasifullt om de fire store forfatterne.

Runde og Moen har det moro med de fire, store, norske forfatterne fra slutten av 1800-tallet. Her er de ikke bare kjente forfattere og samfunnsrefsere, slik vi er vant til å høre om dem. De er nemlig superhelter og agenter i den hemmelige regjeringens tjeneste. Hulda Garborg er statsminister.! Boka er en oppfølger til De fire store: Når de døde våkner. Jeg har ikke lest den, men det er nok en fordel for å forstå historien bedre.

Hulda samler agentene sine for å søke etter Ibsen som er falt gjennom et borehull og Obstfelder som er forsvunnet. De får med seg Strindberg på letingen og de frykter at Øvre Richter Frich kan være bak forsvinningen. Frich prøver å danne en ny stat og framstår i denne historien som en nazi-offiser. 

Det blir til tider svært morsomt når de skriver om de fire store: For eksempel er det Hulda som har hele kontrollen over Arne (Garborg). Fru Lie er overbeskyttende. Jonas' arm må nemlig ikke komme i sola for da sprekker den. Hun hjelper Jonas til å skrive romaner som selger. Kielland er blitt tykk etter altfor mye festing og bitter fordi han ikke lenger er selvskreven gjest i de pene familier i Stavanger. Vi får hele tida hint om Bjørnsons damehistorier.

Men det aller gøyeste syns jeg er at Øvre Richter Frich er skurken. Vi har mange bøker av denne forfatteren i kjelleren på biblioteket (magasinet) og av og til kommer det noen lånere som vil lese alle bøkene om Jonas Fjeld. Jonas Fjeld er en arisk helt som reiser over hele verden og kjemper mot jøder, kommunister og russere. Han kan kanskje ligne litt på Frich-figuren som Rund og Moen har skapt. Det beste i historien er når de går til kamp mot den onde Frich. Da blir det action og Moen blir mye mer ekspressiv i tegningene sine. Han har nok fått en sunn og god innflytelse fra tegneserieblader i barndommen. Hulda i kamp er like tøff som Modesty Blaise.

Jeg syns det er flott at nye forfattere drar de gamle og store ned fra sokkelen og "bruker" dem til noe. Denne grafiske romanen blei bra, den!    

Dette blogginnlegget er en del av Cappelen Damm sin bokbloggturné. Jeg har vært så heldig å få være med flere ganger.  I går skrev Bjørn om boka. På torsdag er det Ann Helen sin tur. Vil du vite mer om hva disse turnéene går ut på, kan du sjekke ut turnésida til  Cappelen Damm. Du kan også følge med på Facebook.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar