tirsdag 16. desember 2008

Minx - grafiske romaner


Jeg orker ikke high school musical 1,2,3.... Så grunne og selvopptatte mennesker er til å spy av. Og det verste i filmene: Hver gang det begynner å ligne en handling, synger de i stedet.

Det går heldigvis an å lage gode og intelligente historier om high school-tida.
The Plain Janes av Cecil Castellucci og Jim Rugg 2007 er en historie om de alminnelige, kjedelige som alle heter Jane. De kjedelige, litt nerdete Janene starter en kunstklubb og begår ulovlige "kunst"-handlinger om nettene. En slags superhelt-historie... Jeg ble opptatt av alle Janene som bestemmer i sine egne liv og ikke lar seg styre av noen. Nå er det kommet en ny roman om Janene. Nemlig Janes in Love. De er ikke på norsk ennå, dessverre.

Tegneserieromanen er i en serie som kalles Minx. Jeg har lest flere av dem og mange har det samme temaet: Hvis du føler deg utenfor - hvorfor skaper du ikke din egen virkelighet? Da er det du som er innenfor og alle de kule og tøffe står på utsida av ditt liv.

søndag 14. desember 2008

Twilight


Ååå som eg gleda meg til å sjå Twilight. Og den var heilt topp! Fantastisk! Ugløymelig! I Stavanger valde dei å ha førpremiere denne helga, (kanskje på grunn av mailen eg sende?) Sjølv om min Edward var mye finare enn på filmen, var dette ein film som klarte å halda på den intense stemningen du kommer i når du les boka. Ei sensuell bok utan sex og filmen vibrerte til tider. Mmmm. Då eg las boka, gløymde eg å pusta, så mykje spanande skjedde rundt Bella. Det var ikkje bare når handlinga var spanande at eg heldt pusten. Eg kunne til dømes kjenna spenninga mellom Bella og Bellas far. Og redsla hennar når ho blir forfølgd i byen. Det er så utrolig godt skrive og filma. Gled dykk!

http://www.imdb.com/title/tt1099212/

Når du har lese Twilight og/eller sett filmen, kan du gleda deg til tre bøker til: New Moon, Eclipse, Breaking Dawn. Dei er og heilt fantastiske!

tirsdag 9. desember 2008

Fluenes herre av William Golding


Har dere lest Fluenes herre av William Golding eller kanskje sett en av filmene? http://www.imdb.com/title/tt0100054/, http://www.imdb.com/title/tt0057261/, http://www.youtube.com/watch?v=SBivPws7OqE.
Boka kom ut i 1954 og er en slags Robinson Crusoe-historie med vrangsida ut. http://no.wikipedia.org/wiki/Fluenes_herre.
U2 har skrevet 2 sanger som er inspirert av boka: The Fly og Shadows and Tall Trees på albumet Actung Baby.

Nå kommer bøker ut med tilsvarende tema og bøkene er ofte knyttet opp mot reality-serier som Robinson-ekspedisjonen. I Battle Royal av Koushun Takami blir en skoleklasse valgt ut. De må kjempe til en av dem lever. Jeg har dessverre ikke turt å lese denne ennå, selv boka høres skremmende ut, for ikke å snakke om filmen.
Dødslekene av Suzanne Collins handler også om en reality-serie som staten har igangsatt. De 12 distriktene i landet må hvert år gi fra seg 2 ungdommer som skal kjempe. De har sponsorer som hjelper med utstyr og våpen og kampen overføres på TV. Kampen fortsetter til det er en overlevende igjen.
Jon Ewo har skrevet Straffekolonien. Den er litt annerledes: Seks ungdommer får valget mellom fengsel og denne realityserien der de under harde vilkår skal jobbe sammen. Stadig vekk kommer det nye prøvelser.
Jeg gleder meg også til å se filmen Respekt av Johannes Joner.
Barneregjeringen av Aleksander Melli er stor og tung. Ideen hans er kjempefin, men boka er altfor treg, dessverre. Historien minner med feriekoloniene slik de beskrives av Cornelius Vreeswijk og Lillebjørn Nilsen.