tirsdag 9. desember 2008

Fluenes herre av William Golding


Har dere lest Fluenes herre av William Golding eller kanskje sett en av filmene? http://www.imdb.com/title/tt0100054/, http://www.imdb.com/title/tt0057261/, http://www.youtube.com/watch?v=SBivPws7OqE.
Boka kom ut i 1954 og er en slags Robinson Crusoe-historie med vrangsida ut. http://no.wikipedia.org/wiki/Fluenes_herre.
U2 har skrevet 2 sanger som er inspirert av boka: The Fly og Shadows and Tall Trees på albumet Actung Baby.

Nå kommer bøker ut med tilsvarende tema og bøkene er ofte knyttet opp mot reality-serier som Robinson-ekspedisjonen. I Battle Royal av Koushun Takami blir en skoleklasse valgt ut. De må kjempe til en av dem lever. Jeg har dessverre ikke turt å lese denne ennå, selv boka høres skremmende ut, for ikke å snakke om filmen.
Dødslekene av Suzanne Collins handler også om en reality-serie som staten har igangsatt. De 12 distriktene i landet må hvert år gi fra seg 2 ungdommer som skal kjempe. De har sponsorer som hjelper med utstyr og våpen og kampen overføres på TV. Kampen fortsetter til det er en overlevende igjen.
Jon Ewo har skrevet Straffekolonien. Den er litt annerledes: Seks ungdommer får valget mellom fengsel og denne realityserien der de under harde vilkår skal jobbe sammen. Stadig vekk kommer det nye prøvelser.
Jeg gleder meg også til å se filmen Respekt av Johannes Joner.
Barneregjeringen av Aleksander Melli er stor og tung. Ideen hans er kjempefin, men boka er altfor treg, dessverre. Historien minner med feriekoloniene slik de beskrives av Cornelius Vreeswijk og Lillebjørn Nilsen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar