lørdag 10. mars 2012

Mine to oldemødre


Billedbøker der forfatteren både har skrevet og illustrert boka, pleier å bli bra. De er ofte modigere enn andre billedbøker der illustratøren ofte må jenke seg etter teksten. I Mine to oldemødre forteller illustrasjonene sin del av historien og teksten en annen. Av og til går de to historiene sammen, mens andre ganger skiller de lag. Der teksten forteller triste nyheter, fortsetter de fargerike og glade illustrasjonene, slik at det ikke blir så leit likevel.

Boka forteller om den lille jenta sine to oldemødre. Oldemor i Gambia kan hun snakke med i telefonen og oldemor i Norge kan hun sitte på fanget til. De to er så gamle som det går an, og kan hende er de fra verdens opprinnelse. For lengre tilbake er det vanskelig å forestille seg for ei lita jente. Adele Lærum Duus anmelder boka på nettsida  Barnebokkritikk og hun skriver: 
Hele boka gir en følelse av at historien på en eller annen måte er forutbestemt, og at alt peker fremover mot det som skal skje. Pappaen til jenta i boka er kommet med båt helt fra Gambia, som om det kun var for å bli forelsket i hun som skulle bli mammaen hennes. Oldemor vet allerede når hun lytter på den store, gravide magen til mamma, at dette blir en jente, og hun fryder seg. Slik blir jentas eksistens en del av en større sammenheng, en livssyklus. Solberg formidler dette på en nydelig måte, både gjennom teksten og illustrasjonene.
Det er akkurat slik barn vil høre historien om seg selv, tror jeg. Lisa Aisato N’jie Solberg skriver den lille jenta inn i sentrum av fortellingen, til og med før hun ble født. En annen fin ting med boka er at det er fokus på likhetene mellom to kulturer, oldemødre er oldemødre, uansett hvor de kommer fra. Liker du historien og illustrasjonene? Da bør du få med deg de superpopulære bøkene om trollet Tambar  som Lisa har laget illustrasjonene til. Disse bøkene er skrevet av min favorittbarnebokforfatter Tor Åge Bringsværd. Alle disse bøkene kan du selvsagt låne på ditt bibliotek. Mitt er Sola folkebibliotek.

fredag 9. mars 2012

Oktonautene og det store spøkelsesrevet


Av Meomi (Vicky Wong og Michael C. Murphy)
De åtte Oktonautene elsker å utforske havet. Derfor legger de også ferien sin til det vakreste man kan finne i havet, nemlig korallrevet. Millioner av små dyr skaper vakre farger og gode steder å gjemme seg bort, for fisker og andre havdyr. Men ferieturen blir en skikkelig utfordring for Kwazii Kattunge og de andre.  Alle farger er forsvunnet fra korallrevet og skumle spøkelser flyter rundt i den forlatte byen. Skilpadda Mustis forteller hva som har skjedd og doktor Skjellingsen og vennene hans beslutter seg for å hjelpe.
De hjelpsomme dyrene i historien kan inspirere deg og barnet ditt til å snakke om hvordan vi tar vare på miljøet, ved å begynne å bry oss om de andre. Boka appellerer både til barn som liker den gode fortellingen, og til barn som liker å lære mer om tekniske fakta. 

torsdag 1. mars 2012

Mykt og søtt


God morgen, god natt!
Av Teresa Imperato og Laurie Young, illustrasjoner av Melanie Mitcell
Denne go'boka blir fort barnets følgesvenn når det skal legge seg og når det våkner. Så trygt det er å si god natt til alle dyrevenner, og så koselig det er å møte dem tidlig om morgenen, før mor og far har våknet.  De vakre illustrasjonene av katten og hunden og de andre dyra gir stor gjensynsglede. Dyrene er lett gjenkjennelige, katten leker med garnnøstet og hunden graver i hagen. Men i tillegg til å se, får barnet også øve seg på å bruke flere sanser. Du som leser høyt, kan skape spenning ved å si god natt og god morgen på mange måter, og den myke pelsen til dyrene kan klappes om og om igjen.